À Punt

Riba-roja substitueix 2.267 bombetes de l’enllumenat públic per LED

farola ribarroja

Estalviaran fins a 274.711 euros a l’any

L’Ajuntament substituirà un total de 2.267 bombetes de sodi tradicionals per altres basats en la tecnologia Led de baix consum en el nucli urbà i a la urbanització la Reva i la Llobatera.

La iniciativa suposa una inversió total de fins a 936.760 euros dels quals el Ministeri de Transició Ecològica i del Repte Demogràfic, a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDEA), aportarà 468.380 euros a aquest.

El contracte per a implantar els sistemes d’estalvi energètic s’ha fixat en sis mesos, si bé les bases que regulen la subvenció permeten la seua execució i desenvolupament fins a finals del mes de juliol pròxim.

El programa municipal està contingut en les polítiques d’estalvi energètic que exigeix la Comissió Europa a tots els seus països membres en el qual no sols es permet una reducció de la despesa elèctrica sinó una important disminució econòmic i, al mateix temps, un respecte al medi ambient, especialment l’eficiència energètica, les energies renovables i tecnologies baixes en carboni.

L’Ajuntament canviarà les citades bombetes de sodi pels sistemes Led d’última generació i elevada eficiència que, a més, disposaran d’un *driver electrònic programable que pot adaptar el flux lumínic en funció de l’horari i els diferents tipus de vies. L’actuació municipal suposarà una disminució de la potència energètica que passarà dels actuals 292’1 quilowatts als futurs 66’7 quilowatts que permetran un estalvi estimat del 83% en total.

Les obres que es duran a terme en el contracte la inversió del qual ascendeix als 936.760 euros serviran per a la implantació de les lluminàries de baix consum i amb major respecte cap al medi ambient es desenvoluparan en el nucli urbà i a les urbanitzacions de la Reva i la Llobatera, totes dues en l’àrea sud del terme municipal, després que en els últims anys s’hagen emportat actuacions en les àrees industrials i en les zones residencials de les urbanitzacions ja que es tractava d’enclavaments que presentaven majors problemes en aquest àmbit. De moment s’han canviat 3.000 lluminàries entre les àrees industrials i les urbanitzacions.

La xarxa de l’enllumenat públic sobre la qual s’actuarà en els pròxims mesos es va dissenyar en el seu moment per al compliment de la normativa d’aplicació segons l’època en la qual cadascuna de les fases en la qual va ser projectada i executada. Una gran part s’ajusta al vigent reglament de baixa tensió i la resta està en període d’adapta amb cadascuna de les actuacions públiques sobre les més de 6.300 lluminàries de què consta l’inventari d’instal·lacions.

L’estudi previ elaborat pels tècnics municipals recull els punts sobre els quals s’actuarà mitjançant el present programa de substitució de les lluminàries tradicionals pels sistemes led de baix consum i més respectuoses amb el medi ambient. D’aquesta manera, el carrer Fernando el Católico serà el punt on es canviarà un major nombre de lluminàries amb 315 en total, seguida de les 248 de la carretera de Vilamarxant, totes dues en el nucli urbà.

Unes altres de les zones del nucli urbà on s’actuarà es concentra al carrer Velázquez amb 180 unitats que se substituiran per altres de baix consum, les 152 bombetes de l’avinguda del poliesportiu, les 111 del carrer Major, les 103 de l’avinguda de Pacadar o les 91 de la fàbrica de la Pols. A més, a la urbanització la Reva es canviaran altres 267 lluminàries o les de la urbanització de la Llobatera amb altres 9 en total.

Cadascuna de les lluminàries serà resposta amb la retirada de les antigues i el seu trasllat a un gestor autoritzat, a més es realitzarà la revisió de l’estat dels fusibles de llum i el seu possible canvi en funció del grau d’eficàcia d’acord amb les característiques i la ubicació de cadascuna d’elles.

El programa se centrarà, també, en la millora en el control i el manteniment de la xarxa d’enllumenat públic, de tal forma que es podrà dur a terme un control remot, la generació d’històrics de funcionament i el control de les accions externes, com el cas de robatori de coure o el control d’obertura dels quadres.

Les bases reguladores per a l’adjudicació d’aquest projecte tindran en compte els criteris quantificables a través de fórmules matemàtiques, amb fins a 60 punts en relació al preu i el cost del projecte, amb una baixa econòmica sobre el preu base de licitació o els 40 punts que es concediran sobre les millores vinculades a l’objecte del contracte, com el major subministrament d’unitats extra per a cadascun dels punts de l’enllumenat públic.

No hi han comentaris

Deixar un comentari

El vostre correu no es publicarà.