Riba-roja i Paterna aproven un conveni per a compartir les despeses contra els incendis en la Vallesa

El projecte afecta a una zona de més de 2.000 hectàrees d’extensió amb nombroses urbanitzacions

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat un conveni amb l’Ajuntament de Paterna que permetrà compartir les despeses econòmiques derivades de la posada en marxa del projecte europeu Guardian de lluita contra els incendis forestals en la zona de la Vallesa. El projecte es va posar en marxa a mitjan 2022 després de tres anys de treball per al seu desenvolupament i execució.

El projecte es basa en l’ús de l’aigua regenerada procedent de les aigües residuals per a lluitar contra els incendis forestals en aquesta àrea compartida entre Riba-roja de Túria i Paterna a través d’una extensa xarxa de canons d’aigua que, al seu torn, estan dotats d’una xarxa de sensors en temps real capaços de detectar qualsevol conat d’incendi i, per tant, d’actuar ràpidament en les fases preliminars del foc.

El conveni rubricat pel ple municipal de Riba-roja de Túria estableix en un total de 98.544 euros de despeses anuals derivades del manteniment efectiu del projecte Guardian les aportacions econòmiques del qual per part de tots dos consistoris s’estableix en funció del nombre de maquinàries i instal·lacions situades en cadascun dels termes municipals corresponents.

D’aquesta manera, les despeses comunes al 50% s’han fixat en un total de 70.982 euros en els quals s’inclouen els corresponents impostos i que s’aporten a raó de 35.491 euros cadascun dels ajuntaments intervinents en el projecte. A més, s’estableix un altre apartat de despeses comunes en funció de la proporció de torres d’aigua existents en cada terme, amb 8.045 euros en cas de Paterna i altres 2.413 euros per a Riba-roja de Túria.

Els estudis tècnics fixen en un total de 98.544 euros la despesa total derivada de les despeses comunes i els propis de cada ajuntament, que es divideixen en 52.679 euros d’aportació per part de l’Ajuntament de Paterna i d’altres 45.864 euros en el cas de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria. Els costos podran ser objecte de revisió quan les variacions de preus afecten l’equilibri pressupostari del model contractual.

El projecte Guardian de lluita contra els incendis està participat conjuntament pels Ajuntaments de Riba-roja de Túria i de Paterna, a més d’Hidraqua, Medi XXI, Cetaqua Centre Tecnològic de l’Aigua, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València. Amb un pressupost de 5’5 milions d’euros, va ser finançat amb un 80% per part de la Unió Europea.

El conveni públic signat entre tots dos ajuntaments estableix l’existència d’un nombre d’infraestructures de defensa contra els incendis forestals en la Vallesa per a ús exclusiu de cadascun dels consistoris mentre que uns altres són d’ús compartit, les instal·lacions de producció i la distribució d’aigua regenerada a partir de l’Estació Depuradora d’Aigües Camp de Túria II.

Les instal·lacions compartides entre tots dos consistoris són els treballs de subministrament, instal·lació i posada en marxa de l’estació regeneradora d’aigua, els treballs de subministrament, instal·lació i posada en marxa del bombament des d’Alpha instal·lat en el projecte Guardian, els treballs de subministrament, instal·lació i posada en marxa de la restauració ambiental del llac de la Vallesa i, finalment, els treballs de subministrament, instal·lació i posada en marxa de la xarxa de distribució en alta d’aigua regenerada del projecte.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat “la importància enorme que té aquest projecte en la defensa i la protecció d’una àrea d’indubtable valor ambiental com és la Vallesa i tota l’àrea del Parc Natural de Túria a través d’una iniciativa única a Europa que es val de l’aigua residual regenerada i que serveix perquè els nostres boscos patisquen el menor impacte possible en cas d’un incendi”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà