El TSJ rebutja el recurs del València contra l’exoneració a Riba-roja de pagar 25 milions per Porxinos

Els serveis jurídics del club “estan estudiant” ara aquesta nova resolució judicial

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha desestimat el recurs d’apel·lació en el jutjat número 2 de València interposat per l’empresa Litoral de l’Est contra una decisió judicial de juliol del 2021 pel qual l’Ajuntament de Riba-roja de Túria quedava absolt del pagament d’una indemnització de 25 milions d’euros per l’anul·lació del PAI de Porxinos.

La fallada del TSJ valencià torna a ratificar ara l’actuació de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria en tot el litigi que ha mantingut amb la mercantil Litoral de l’Est que, afavorida pel València club de futbol, pretenia construir una ciutat esportiva en la localitat de Riba-roja de Túria, en l’àrea de Porxinos, a més de 2.700 habitatges i un camp de golf en una àrea d’alt valor ecològic, inclosa ara en el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Túria.

El València CF, consultat per EFE després de conéixer-se la fallada, ha indicat que els serveis jurídics del club “estan estudiant” ara aquesta nova resolució judicial.

El procés judicial té la seua arrel amb el conveni que es va signar l’any 2005 entre l’Ajuntament de Riba-roja de Túria governat pel PP i l’empresa citada per a dur a terme el programa urbanístic a canvi de 20 milions d’euros com a contraprestació econòmica per la tramitació del PAI i la seua posada en marxa en un futur en aquesta zona de l’àrea oest del terme municipal.

No obstant això, una sentència primer del TSJ d’abril de2013 i una posterior de ratificació per part del Tribunal Suprem del juny de 2016, després d’un recurs de Salvem Porxinos, declarava nuls els plans parcials i l’homologació del projecte urbanístic, especialment per l’absència de suficients recursos hídrics en la zona i per la falta de concurrència i publicitat en el tràmit del pla urbanístic.

Segons aquelles sentències, després de les denúncies de Salvem Porxinos, es va aconseguir demostrar que en la gestió de l’Ajuntament governat pel PP i la mercantil del València CF no es van respectar les condicions que imposava la declaració d’impacte ambiental respecte del paratge confrontant dels Rodanes i l’adjudicació de la urbanització es va realitzar “a dit i sense l’oferta pública”.

L’empresa demandant va renunciar l’any 2014 a les indemnitzacions econòmiques per l’anul·lació del PAI a canvi de la tramitació d’un nou programa més respectuós amb el medi ambient i amb una reducció del nombre d’habitatges. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria va tornar a tramitar un altre pla que, posteriorment, va ser rebutjat per la Generalitat Valenciana pel seu impacte ambiental.

La fallada actual del TSJ recorda que l’empresa mercantil impulsada pel València va obtindre plusvàlues de més de 130 milions d’euros per la venda de terrenys dels terrenys a una nova mercantil. “El que pretén indicar la sentència apel·lada en el seu raonament és que no es pot indemnitzar un mal que no ha existit”, subratlla la decisió dels magistrats de l’alt tribunal valencià.

“L’empresa demandant no ha patit un empobriment en el seu patrimoni, sinó tot el contrari, només aquesta apreciació ens bastaria per a desestimar l’acció subsidiària, l’ajuntament va complir amb les seues obligacions en la tramitació del PAI, amb la qual cosa opera la renúncia en 2014 a les indemnitzacions que, hipotèticament, li corresponien; desestimarem el recurs íntegrament”, emfatitza la decisió del tribunal.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha mostrat la seua satisfacció “de tot l’equip de govern, de les entitats ecologistes, la societat civil i tots els nostres veïns perquè, al final, s’ha imposat la lògica, es va paralitzar entre tothom un pla urbanístic aberrant que només pretenia un enriquiment a costa de tots els veïns i que, al final, la justícia ha fet valdre la seua potestat; com vam dir en contra del criteri del pelotazo, la vall de Porxinos serà una zona protegida d’alt valor ecològic, i l’ajuntament no haurà de retornar ni un euro de pura especulació urbanística”.

Raga ha afegit que el València “està per damunt de tots aquells dirigents que en el seu moment volien obtindre abundants beneficis econòmics a costa nostra amb més de 130 milions d’euros, per això aquesta sentència ha fet justícia a Riba-roja de Túria”.








Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà