Ximo Puig i Enric Juliana repassen la situació política i social en una nova trobada d’APLEC

ximo puig Aplec

L’expresident de la Generalitat reivindica el dret a canviar d’opinió

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha organitzat la seua segona trobada d’APLEC, amb la presència de l’expresident de la Generalitat, Ximo Puig, i l’escriptor i periodista Enric Juliana, per a abordar temes d’actualitat social i política, a més de tractar el llibre de Puig, ‘Una idea d’esperança’.

La trobada que s’ha articulat com un diàleg entre els dos homes as Castell de Riba-roja i amb més d’un centenar d’assistents, ha abordat com a eix central la qüestió de l’amnistia i les actuals tensions existents en determinats sectors socials que els dos homes han titllat de “novembre que serà estudiat pels historiadors”, i on Puig ha reivindicat “el dret a canviar d’opinió” prenent per prestades les paraules de Joan Fuster.

Puig ha explicat durant la seua conversa que “el que passa ací és el que està passant en el món” referint-se a la pujada de l’extrema dreta i a la “visibilitat” que ja tenen no sols en els parlaments sinó també al carrer. Així, l’ara senador ha emmarcat els altercats i tota la retòrica “populista” d’uns certs sectors de dretes, en “una resituació del neoliberalisme sota el populisme”. “El sense complexos del senyor Aznar és ara un sense complexos general” ha afirmat, rebaixant no obstant això la importància que cal donar a les manifestacions contra l’aministia ocorregudes durant el mes de novembre.

“Es parla de grans manifestacions, però cal tindre clar que hi ha hagut majors manifestacions al nostre país com per exemple les del procés, la lluita pels drets de l’avortament o lgtbi, o en contra de la privatització de la sanitat” ha comentat Puig per a “contextualitzar” el que és una “gran manifestació”. “La diferència està en la virulència amb la qual s’exerceix i forma part del que ocorre en el món” ha sentenciat.

El director adjunt a La Vanguardia, Enric Juliana, ha volgut assenyalar com a “punt crític” de la reacció social per l’amnistia, “la sobre actuació superba d’estaments de l’aparell de l’Estat”. “No hi ha hagut cap cos de funcionariat de l’Estat que no s’haja pronunciat excepte els militars” ha afirmat de manera crítica per la presència de manifestacions o crítiques que “no competeixen” a aquests cossos.

Juliana ha fet una lectura dels setges a les seus del PSOE que atribueix al partit VOX per voler “sobrexpresarse” a la vista de la baixada de suport en les últimes eleccions. Per part seua, Puig ha parlat de “virus general” referint-se al *hypernacionalismo espanyol en el qual es “patrimonializa Espanya per part de les elits, dificultant en moltes ocasions la pròpia entesa entre espanyols”. Així, Puig a defensat que hi ha diverses visions de ser espanyol “igual que ser valencià” i ha criticat “els vestits a mesura que ens obliguen a tindre per a ser un bon espanyol, català o finlandés”.
Durant la trobada Puig i Juliana han respost a preguntes del públic.

Una d’elles sobre el futur de l’expresident en relació al PSPV, Puig ha respost que el seu futur passa per les futures decisions que el seu partit prendrà de manera “democràtica” però que mentre estiga de secretari general continuarà treballant en un projecte “obert, progressista i valencianista i no sectari que no sols estiga compost per un sector, sinó que siga el més ampli possible”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà