Riba-roja va adjudica 30 milions d’euros en els contractes públics i estalvia 4’4 milions en cinc anys

L’equip de govern dona compte al ple del Pla de Contractació

El Pla de Contractació Pública de l’Ajuntament de Riba-roja va permetre l’any passat estalviar 630.756 euros després de traure a licitació públicade 87 contractes per un valor de 6 milions d’euros que es van adjudicar per un valor de 5’4 milions d’euros. A més, entre els anys 2019 i 2023 es van arribar a adjudicar 30 milions d’euros en contractacions públiques i es van estalviar 4’4 milions d’euros.

Una de les novetats introduïdes per l’Ajuntament de Riba-roja de Túria en el Pla de Contractació de 2023 ha consistit en la vinculació de cadascun dels contractes adjudicats al llarg del passat any amb les metes disposades en l’Agenda 2030 aprovada per l’Assemblea General de l’ONU en favor de les persones, el planeta i la prosperitat com a objectius principals, pau universal i accés a la justícia.

D’entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que s’han implantat en els contractes públics del passat any cal destacar l’especial contribució del *ODS número 8 respecte del Treball Decent i Creixement Econòmic, el *ODS número 9 sobre Indústria, Innovació i Infraestructura, el número 11 sobre Ciutats i Comunitats Sostenibles i, finalment, el ODS número 7 sobre Energia Assequible i No Contaminant.

A més, cal ressenyar que des de finals de l’any 2022 i principis de l’any 2023 s’ha desenvolupat una eina, denominada Visor de Contractació, en el qual, en temps real, qualsevol ciutadà vaig poder consultar tota la informació afectada per la contractació pública de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria, amb les adjudicacions, imports, estadístiques i gràfiques per tipus de contractes, categories i els diversos exercicis comptables.

La Memòria del Pla de Contractació de l’any 2023 de Riba-roja de Túria constata l’absència de cap mena de recurs especial respecte de qualsevol contracte públic per part d’empreses licitadores o possibles candidats a l’adjudicació. El document argumenta que aquest fet està basat en una major formació per part de les empreses a l’hora de concórrer i formar part de la contractació pública, un símptoma que els contractes són més clars i transparents, amb un objecte concret i ben detallat.

El document donat a conéixer en el ple municipal de Riba-roja de Túria subratlla alguns dels objectius consolidats al llarg del passat exercici en matèria de contractació, quant a bones pràctiques, com la consolidació de la càtedra i la professionalització de tots els actors en els procediments de licitació pública, la continuació de la comissió de contractació i, també, els premis, la participació en els congressos i les publicacions realitzades per a erigir-se a l’avantguarda en termes de contractació pública, entre altres.

Al llarg del passat any, els 6 milions d’euros que es van traure a licitació pública es van estructurar en els 1’7 milions d’euros corresponents a subministraments, adjudicats per 1’6 milions d’euros. Per part seua, en serveis es van licitar altres 1’6 milions d’euros que, finalment, es van adjudicar per 1’4 milions d’euros. En matèria d’obres, es van licitar contractes per valor de 2’6 milions d’euros, adjudicats en altres 2’3 milions d’euros.

El Pla de Contractació anuncia en la seua memòria els objectius que es plantegen per als contractes d’enguany, amb la consolidació de l’execució planificada de la contractació pública, de manera que entre la planificació i l’execució existisca cada vegada menys distància, una major anàlisi de l’execució dels contractes, continuar reforçant la simplificació en els tràmits de licitació i apostar per una major formació del personal de l’ajuntament i de les empreses licitadores, especialment les pimes.

L’alcalde Robert Raga ha afirmat que la memòria “és una de les proves més evidents del treball que s’ha fet en els últims anys en benefici d’una major transparència i participació per part de les empreses en tots els contractes públics, de fet, som pioners en la Comunitat Valenciana en la introducció d’eines que consoliden el camí emprés”.











Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà