Una mostra recorre la història de l’artesania fallera amb ninots de 14 comarques

Fins al 19 de març la Diputació obri les seues portes al món faller

L’exposició ‘Ninots, l’artesania de les Falles’ recorre des d’aquest dilluns la història de l’artesania fallera i ofereix una mirada a l’ofici de l’artista faller i a la contribució a la festa des de fora de la capital, a través d’una mostra de *ninots de catorze comarques valencianes.

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, acompanyat per les vicepresidentes Natàlia Enguix i Reme Mazzolari i diputades i diputats de la corporació, ha inaugurat la mostra, que estarà oberta en les instal·lacions de la corporació provincial fins el 19 de març, festivitat de San José i dia de la Cremàs.

La mostra recorre l’evolució dels materials emprats en la creació dels monuments, des del fang i la fusta fins al poliestiré, passant pel cartó pedra i la vareta.

“Hem volgut mostrar eixa evolució de les primeres falles escenari, amb el seu aspecte teatral, als monuments actuals, on les tecnologies digitals estan al servei dels artesans, eixes mans que donen forma als ninots i que hem de cuidar des de les institucions”, ha manifestat Mompó.

Però sobretot, ha afegit, “la idea és posar en valor la figura dels artistes, la gran majoria nascuts als nostres pobles, i la implantació de la festa a les nostres comarques, en desenes de municipis amb tradició fallera on la festa es viu amb tanta intensitat com a la ciutat”.

ninots fallas diputacio

L’exposició s’emmarca en la programació fallera de la Diputació que, sota el lema ‘Unes Falles de traca’, celebrarà la festa un any més al costat de les Falleres Majors de València, María Estela Arlandis i Marina García, i les seues corts d’honor.

La doble jornada de recepció a les comissions tindrà lloc el dimecres 13 i el dijous 14 en plaça Manises. Estan convocades tant les falles de la capital com les de la província, així com les Juntes Locals de cadascun dels municipis amb tradició fallera. Els assistents tindran la possibilitat de visitar la mostra, que des d’este mateix dilluns i fins al 19 de març estarà oberta al públic en la Sala de Reines, amb accés lliure i en horari de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, excepte els dies 13 i 14, que en coincidir amb la recepció obrirà només en horari vespertí.

Del ‘iaio’ de Xàtiva als ‘Dalton de Marxalenes’

L’exposició arranca el trajecte artístic amb el ‘iaio’ de Xàtiva, el ninot de José García Tortosa indultat a principi dels anys 40 i que custodia el Museu Faller de Xàtiva.

La tela de la seua brusa marca l’inici d’un recorregut que finalitza també amb el protagonisme de la roba, en aquest cas la que va dissenyar Francis Montesinos per als ‘Dalton de Marxalenes’, la popular composició que es va salvar del foc en 1986, obra de Manolo Martín sobre la il·lustració de Sento Llobell per a la falla Na Jordana.

Una vintena de peces i panells explicatius de l’evolució artística de les Falles completen una mostra que inclou els últims ninots indultats infantils de comissions de Paterna, Torrent i Sagunt.

També s’inclouen el primer indult faller a Corbera, l’any 1992; el ‘Tico’ arribat del Museu de la Tomatina de Bunyol; els ‘júniors’ de la Vall d’Albaida al País de les Meravelles; i el ‘Dolç amor oriental’ i la ‘Filà mora’ de la Falla Gran Via del Sud de Bétera.

Els visitants també podran descobrir creacions d’altres comarques, materials i èpoques, com el pallasso de Manuel Blanco per a la falla El Trampat d’Énguera, de 1994; la fallera ‘minion’ i el Patrici de poliestiré per a la Falla de Toixa; el ‘Ball de la seua majestat’ cedit per la comissió Porta de les Eres d’Utiel; la ‘Ambició per l’eterna joventut’ proposada per la Falla Cánovas del Castell de Carcaixent, obra de Javier Álvarez-Sala; i el ninot indultat de la Plaça Prado de Gandia l’any 2017.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà