Compromís denúncia que el PP de Benaguasil impedeix honrar a afusellats pel franquisme

Mulet ha avançat que traslladarà des de la Cambra Alta un requeriment al Govern perquè adopte mesures

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha denunciat que el PP de Benaguasil ha rebutjat una moció dels grups de l’oposició per a honrar als afusellats pel franquisme en una fossa del cementeri municipal.

Mulet ha avançat que traslladarà des de la Cambra Alta un requeriment al Govern perquè adopte mesures davant aquest “incompliment flagrant de la legislació en memòria democràtica”.

Els grups de l’oposició de Benaguasil van portar al ple municipal una moció pactada a proposta de l’Associació Fossa de Benaguasil per a demanar autorització per a instal·lar un monòlit en record dels afusellats en lloc on està la fossa, i que el Partit Popular ho ha impedit, han informat fonts del partit valencianista.

Han denunciat que no sols es nega la instal·lació d’un monòlit en record d’aquestes víctimes, sinó que es manté enmig del cementeri un mausoleu franquista on es poden llegir inscripcions com ‘Caiguts per Déu i per Espanya’.

La moció, presentada en el ple municipal per la regidora de Compromís, Inmaculada Riera, reclama complir amb la Llei 154/2017 de Memòria Democràtica de la Generalitat i “recuperar i dignificar la memòria de les persones soterrades”.

En el text, s’explica que el 29 d’abril de 1939 van ser assassinats contra les parets del cementeri municipal 12 persones, que van ser enterrades una fossa comuna a l’interior del cementeri, de la qual es coneix la ubicació exacta.

“A diferència dels soterrats en el mausoleu que les autoritats franquistes van erigir per a honrar la seua memòria, a aquests 12 veïns se’ls va condemnar a l’oblit i a les seues famílies al dolor de no poder tindre un lloc on recordar-los i passar el dol”, denúncia la moció.

Així mateix, s’especifica que l’Ajuntament de Benaguasil ha rebut, almenys en dues ocasions, requeriment de la Conselleria de Qualitat Democràtica per a “solucionar i rectificar aquesta anomalia democràtica, sense que l’Ajuntament actue”.

“Tot fa pensar que no ho fan per motius purament ideològics, cosa que contravé tots els valors democràtics i humanístics i que, alhora, incompleix les lleis que a aquest efecte han elaborat tant la Generalitat Valenciana, com l’Estat espanyol”, han indicat des de Compromís.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà