El Consorci València Interior posa el focus en els bioresidus en la prevenció de residus

compostaje familia

Desenvolupa dos programes específics de compostatge i de recollida separada als grans generadors

El Consorci València Interior (CVI), que gestiona els residus de 60 municipis de cinc comarques d’interior de la província de València, camina immers en l’execució de dos programes relacionats amb els bioresidus, fracció clau del maneig de la qual depén aconseguir els objectius marcats en la normativa ambiental i essencial per a poder promoure una prevenció de residus real i efectiva.

Amb tots dos programes, el Consorci València Interior dona suport als seus ajuntaments davant el repte de canviar la manera en què es gestiona el que es consumeix en la llar. En facilitar la separació dels bioresidus de la resta de fraccions es fa possible recuperar més materials i de millor qualitat en les plantes del CVI a partir de les deixalles de les llars, la qual cosa fa que es reduïsca dràsticament el percentatge de residus que acaba en l’abocador i, a més, s’obté un abonament d’excel·lent qualitat.

El primer dels programes específics és el de compostatge domèstic, comunitari i en l’àmbit escolar, amb el qual es fomenta l’economia circular perquè el residu no ix del municipi, sinó que es transforma en un recurs i passa a ser compost per a les plantes o per a xicotets horts.

El programa de compostatge domèstic s’implementa en àrees d’habitatges amb jardí o pati i en municipis amb habitants *diseminadosen xicotets nuclis i escassa població. Alguns municipis han inclòs el compostatge dins dels seus Plans Locals de Residus i el Consorci València Interior va de la seua mà per a acompanyar-los i facilitar-los aquesta labor.

Per a poder participar en el programa de compostatge, les famílies assisteixen a les xarrades formatives en les quals s’explica com compostar a casa i els seus beneficis. Amb la pandèmia que es va iniciar en 2020, el consorci ha adaptat aquestes formacions i s’estan oferint també de manera en línia. Una vegada s’ha rebut la formació, les famílies subscriuen un compromís amb el CVI que els fa lliurament gratuït d’una *compostera amb un codi *QR personalitzat per al seu habitatge.

El *QR dona accés a una APP que proporciona assessorament de manera personal per part de l’equip d’educació ambiental del Consorci i facilita el seguiment de l’activitat de compostatge. Les famílies poden consultar els seus dubtes i tenen un acompanyament en aquest procés de gestió de residus que, en la majoria dels casos, és nou per a elles. El programa abasta la formació, el lliurament de la compostera ajustada al tipus d’habitatge i l’acompanyament perquè el procés siga un èxit.

A més, s’arriba a l’economia circular de manera integral, ja que als beneficis que els residus orgànics tornen a la terra en forma de compost se suma que les composteras entregades s’han dissenyat i fabricat amb materials recuperats en les instal·lacions de valorització de Llíria i Caudete de las Fuentes, recuperant  recursos que d’una altra manera es rebutjarien.

El segon dels programes implementats que fa referència als bioresidus és el de la recollida separada als grans generadors. El CVI disposa per a això d’un camió recol·lector i 160 contenidors intel·ligents. La previsió és recollir una mitjana de 4,5 tones diàries de matèria orgànica dels majors generadors de les comarques de Camp de Túria i la Foia de Bunyol-Xiva, amb una estimació de recollida de 1.600 tones anuals.

La implantació d’aquesta ruta de recollida de grans generadors de matèria orgànica es va iniciar amb més de 200 entrevistes als responsables dels establiments i institucions catalogats com a grans productors de bioresidus. En l’actualitat s’estan recollint a mig centenar d’establiments i es continua treballant per a ampliar el nombre de participants en el programa de manera progressiva.

L’ens públic ha repartit entre els establiments participants els contenidors intel·ligents, tancats i amb clau electrònica per a ús particular, de manera que només ells tinguen accés i puga realitzar-se l’apilament de residus orgànics de manera efectiva. Cal destacar la col·laboració dels ajuntaments perquè aquest servei puga funcionar i realitzar-se en les condicions òptimes. La tipologia d’establiments als quals s’està prestant aquesta recollida segregada són: col·legis, supermercats, residències de majors, les bases militars, restaurants, l’hospital de Llíria i mercats  municipals.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà