La valenciana, una economia que avança

Paco García Latorre

Paco Garcia Latorre, diputat autonòmic de Compromís

Fa ara tres anys que va donar inici una de les pitjors pandèmies que ha assotat el planeta, la de la Covid 19. Era un moment de molta incertesa, en la que els governs de torn s’afrontaven a uns dels majors reptes sanitaris que les actuals generacions mai havíem patit. Les nostres vides canviaren per complet i els hàbits relacionals també.

Tot es va aturar. L’administració, el món empresarial, la producció no bàsica, les relacions comercials internacionals, la transferència de mercaderies, les exportacions, les inversions, el comerç minorista, les contractacions, etc.. Era un moment de molta preocupació i de re inventar-se per poder tirar endavant i fer de la necessitat virtut. On l’exemplaritat de les administracions públiques i la seua fortalesa, varen ser clau en el manteniment de quotidianitat i no deixar enrere a la ciutadania valenciana.

Però, junt a la crisi sanitària, també hem tingut que afrontar una crisi econòmica derivada de l’anterior, ja que els sectors productius tal i com els teníem concebuts havien patit una desacceleració amb el col·lapse fronterer i les noves mesures de control que han estat vigents fins no res i que en alguns països continuen estant presents. La manca de matèries primes, el desabastiment i subministrament de components, el tancament de fronteres, la inflació dels productes i la energia, per a culminar en la invasió russa a Ucraïna. Tot apuntava a un ressentiment de les costures econòmiques.

Així i tot, la Comunitat Valenciana ha superat estos moments difícils amb nota, ja que molts dels indicadors econòmics donen resultats positius, i fins i tot, superen la mitjana estatal. Demostrant que, davant situacions adverses, si que importen els governs i les polítiques que apliquen, ja que són claus en les seues decisions i en els programes de recuperació que apliquen.

Més de deu indicadors així ho demostren. Al País Valencià, les exportacions han tingut un increment del 30%, la inversió estrangera ha superat el 40%, l’atur porta més de 13 mesos sota el nivell previ a la pandèmia i el PIB ha crescut un 5%. A estes xifres, cal sumar la millora en producció industrial, a noves empreses inscrites, al rellançament comerç minorista, a la compravenda de vivendes o al creixement de nous contractes i persones registrades en la Seguretat Social (unes 117.000 noves afiliacions).

Respecte del PIB, mentre en 2019 el creixement era del 2%, ara la AIREF i el BBVA preveuen un creixement de entre el 4,6% i el 5,1%. Fet que situaria el nostre territori com una de les autonomies amb un major avanç de l’Estat.

El treball també és un dels indicadors favorables, passant de tindre 2.074.300 persones ocupades en el primer trimestre de 2020 a 2.218.600 en el quart trimestre de 2022, el que suposa un creixement del 7%.

Les polítiques econòmiques del Botànic estan sent efectives, malgrat el període de crisi que travessem. Som una Comunitat que avança amb força i que necessita continuïtat per no tornar a repetir les errades del passat.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà