El CEL denuncia el trencament d’arbres centenaris en les obres de l’accés a Vistacalderona

El Centre d’Estudis Locals de la Pobla de Vallbona ha alertat del perill de les obres iniciades

El Centre d’Estudis Locals (CEL) de la Pobla de Vallbona ha denunciat la “tala indiscriminada” de diversos arbres centenaris -garroferes autòctones- en les obres d’ampliació de la carretera d’accés a la urbanització Vistacalderona, en la zona nord del terme municipal. “La tala s’ha efectuat sense cap consens ni diàleg ni justificació tot i ser un bé patrimonial” i  “s’incompleix la llei que obliga a deixar 100 metres sobre unes restes arqueològiques”, segons el CEL.

L’ampliació de la carretera d’accés a la urbanització Vistacalderona “manca d’un projecte global de restauració sobre el vast patrimoni local existent en els vora dos quilòmetres existents en el traçat”, segons el CEL, especialment en l’aqüeducte construït en la dècada dels quaranta del segle passat que hi ha en un dels marges del vial. “La licitació de les obres deixa, únicament, en mans de l’empresa constructora les tècniques i els procediments per a la conservació i restauració de les restes històriques”.

A més a més, les obres que s’hi han efectuat fins ara “han posat en relleu el perill que la construcció d’un carril bici junt a l’aqüeducte suposarà un perill per als mateixos ciclistes ja que s’hi han dissenyat dues corbes de vora 90 graus sense cap visibilitat que pot provocar accidents atès que els ciclistes que hi haurà en un sentit i en un altre no podran adonar-se’n amb el temps suficient”.

El CEL ha alertat de “l’enorme proximitat entre l’aqüeducte i el carril bici per la qual cosa s’ha destruït la part inferior de les restes i no s’ha deixat l’espai suficient per preservar-ne la seguretat dels vianants i bicicletes ni tampoc la conservació d’un dels pocs testimonis del patrimoni etnològic existents actualment a la Pobla”. Tot i que inicialment el projecte de l’ajuntament no en preveia la conservació de l’aqüeducte a la fi es va decidir el contrari després de les demandes del CEL i els col·lectius socials i polítics del municipi.  

L’informe d’impacte ambiental existent per a les obres de la carretera, segons el CEL, “obvia qualsevol referència a l’aqüeducte i a la importància històrica dels arbres plantats en alguns trams del traçat. A més, s’han incomplert els preceptes continguts en la llei de patrimoni local perquè les obres estan situades a menys de 100 metres de les restes arqueològiques de la Casa Blanca, on hi ha una cisterna del segle XVIII i  divers material de l’època”.

El president del CEL, José Luis Crespo, ha alertat del perill que les obres iniciades “suposen per a la defensa del nostre patrimoni a l’hora que s’augmenten les prestacions i la qualitat de vida dels veïns d’aquella zona del terme municipal, per això cal repensar i  rectificar-ne les obres abans que siga massa tard ja que actualment ni es garanteix la seguretat dels ciclistes ni tampoc la preservació global de l’aqüeducte”.  

El CEL de la Pobla ha demanat al futur equip de govern municipal “la resolució de les mancances i els problemes existents actualment amb l’objectiu principal de combinar la defensa del nostre patrimonial natural i arqueològic i un augment de la dotació en infraestructures de tots els habitants de la Pobla”.

A més, “el projecte deixa soterrat el 30% de l’edificació i li lleva la magnitud al conjunt etnològic i paisagístic com són l’espai arqueològic de la Casa Blanca, l’aqüeducte i el barranc”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà