Denuncien una sèrie de tales “indiscriminades” a la zona de Sant Miquel en les tasques de neteja per evitar incendis

Des de la formació política edetana Coalició Compromís es denuncia una “tala agressiva i indiscriminada” en el mont de Sant Miquel, per part d’Iberdrola (l’empresa que ofereix el subministrament elèctric al municipi). Segons el portaveu d’este partit, “els treballs de tala són tan desmesurats que semblen més un tallafocs que no unes tasques de manteniment i neteja”.

José García

Segons s’assegura des de la Coalició Compromís, “Iberdrola està destrossant el mont de Sant Miquel amb la tala indiscriminada de pins en el tram que recorren les línies aèries de conducció eléctrica”. En paraules del portaveu d’esta formació política opositora, Paco Garcia, “ja han tallat de soca-rel més d’un centenar de pins de la lloma de Sant Miquel, un fet que res te a veure en les labors de manteniment i retallada de ramatge per a les que ha rebut autorització”.

Recorda Garcia que a l’actual normativa s’estableix que l’empresa “ha de garantir la seguretat de la massa arbòria i vegetació que hi ha sota les conducció elèctriques”, sent recomanable “la utilització de millors sistemes de seguretat en les línies”, abans de fer tales indiscriminades com les que la companyia està executant en els boscos que envolta els cims de Sant Miquel i Santa Bárbara, segons es diu des de la Coalició Compromís.

“No és de rebut que l’única opció que està utilitzant l’empresa siga la tala sense control, i que amb l’entrega de 3 plantons de pi per cada tallat tinga resolt l’expedient. Esta destrossa mediambiental es podria evitar si en lloc de talar, l’empresa començarà a protegir les línies aèries amb els nous sistemes que eviten accidents, o si es fera el soterrament d’este tram que passa per una zona protegida i emblemàtica per als veïns de Llíria com és el mont de Sant Miquel I Santa Bárbara”, comenta Garcia.

Per al portaveu edetà de la Coalició Compromís, “els treballs estan siguent molt agressius i no compten amb cap supervisió municipal. En el lloc on estan fent les tales sols estan els operaris de l’empresa elèctrica i no hi ha cap tècnic o personal del consistori comprovant el compliment de les llicències que s’hagen pogut atorgar”.

Coalició Compromís ha anunciat que va a reclamar en la Comissió d’Urbanisme i Medi Ambient que es paralitzen les tales i es busquen altres opcions menys dolentes per al boscos, “que passen per una millora en els sistemes de seguretat de la xarxa i que sols s’actúe sobre el ramatge que incidisca directament sobre les línies i no es passe directament a la tala indiscriminada”.

Des de l’Ajuntament de Llíria, per la seua banda, s’explica que Iberdrola ha rebut l’autorització del consistori per a realitzar labors de tala, poda i neteja d’arbrat en els boscos de Sant Miquel i Santa Bàrbara i s’afig que la normativa autonòmica estableix que els titulars de línies aèries de conducció elèctrica han de mantindre lliures de vegetació les zones de projecció dels conductors. No obstant això, la subministradora elèctrica haurà de compensar al municipi amb tres plantons en viver per cada pi talat.

L’alcalde edetà, Manuel Izquierdo, ha explicat que “es tracta d’una actuació necessària per a establir unes distàncies i condicions de seguretat mínimes que servisquen com tallafocs, amb la finalitat d’evitar possibles incendis en zones d’arbres pròximes al nucli urbà, com varem patir el passat estiu en el nostre terme municipal”.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà