Bétera compta amb una reproducció de l’espasa protoetrusca trobada al municipi

espada camp de turia

Podrà veure’s en una exposició

L’arxiu municipal de Bétera compta des de fa uns dies amb la reproducció exacta d’una espasa protoetrusca que pertany, segons un article publicat en 1948 per l’expert Octavio Gil Farrés, a la “època de trànsit entre les edats de Bronze i del Ferro”. 

“Els primers indicis materials d’ocupació humana a Bétera es remunten a l’Edat de Bronze, quan una societat indígena, d’economia pastoril i agrícola, mantenia contacte amb pobles forans i rebia útils del centre d’Europa o de la península itàlica. D’este període trobem a Bétera esta espasa de bronze de tipus Tern, una punta de llança de coure tubular i alguns fragments d’una altra espasa datats de prop del segle VIII aC”, explica Ramón Asensi. 

L’espasa ha pogut ser reproduïda pel Trastero del Guerrero i Adisart Creaciones Artísticas gràcies a nombroses fotos enviades des del Museu Arqueològic Nacional. Les empreses especialitzades han realitzat un model de fusta, i sobre ell, un motle de terra on es deposita el bronze fos. Després se li ha donat l’envelliment. “S’ha utilitzat la mateixa tècnica que van utilitzar fa 2.800 anys per a fer l’espasa original”, explica Asensi. 

Només hi ha tres espases amb les mateixes característiques en tota Europa, dues d’elles van ser trobades a Espanya, una a Bétera i una altra a Tarragona, la tercera a Itàlia, “sabem que la nostra va ser trobada a Bétera, encara que no coneguem el lloc exacte ni qui la va trobar. Pel que sembla en 1872 ja estava en el Museu Arqueològic Nacional”, explica el regidor de Patrimoni, Joano Baudés

La reproducció de l’espasa podrà veure’s al juliol en un exposició que es realitzarà en l’Antic Ajuntament sobre els continguts del futur museu de Bétera que se situarà al Castell. “Hem decidit fer una còpia ja que, encara que quan estiga el nostre museu la demanarem al Museu Arqueològic Nacional, serà molt complicat que ens la cedisquen”, explica Baudés.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà