Bétera passeja les seues majestuoses Alfàbegues

Galeria 22 Fotos

Setze plantes majestuoses van eixir de l’hort per a oferir-les a la Verge de l’Asunción

El color del confeti i l’aroma dels Alfàbegues han inundat els carrers de Bétera davant milers d’espectadors que han seguit la tradicional Rodà d’aquestes majestuoses plantes.

La icona per excel·lència dels beteranos i beteranas s’ha passejat hui pels carrers davant l’atenta mirada de veïns i veïnes de la localitat i d’altres punts de la Comunitat Valenciana que s’han desplaçat hui al municipi per a gaudir d’aquestes festes úniques.

A les 08:00h la comitiva, encapçalada pels Mayorales i seguida per l’Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, i la Corporació Municipal, ha eixit de l’Ajuntament per a dirigir-se a casa de les màximes representants de les Festes d’Agost, les Obreres. Aina Mollà i Paula Ros, han esperat en els seus domicilis on s’ha procedit al tradicional besamans. Després de recollir-les a ambdues, la comitiva ha continuat fins a arribar a l’Hort dels Alfàbegues on ja els esperaven molts veïns i veïnes.

Passades les 10:00h s’han tornat obrir les portes de l’Hort perquè Aina i Paula, acompanyades per les Obreres Casades, Mariola Ferrando i Cristina García, començaren la Rodà on els nombrosos cosieters (portadors) d’ambdues ja portaven les 16 alfàbegues que han eixit en aquesta processó festiva.

12 tones de confeti
Tal com mana la tradició, a eixir la Rodà de l’Hort dels Alfàbegues els Mayorales comencen a tirar confeti. Compte la història d’aquestes Festes que aqueix dia, com no pot ser d’una altra manera, les protagonistes indiscutibles són les Obreres Solteres, aquest 2023, Aina Mollà i Paula Ros, els qui han d’enlluernar amb els seus vestits típics de valenciana per damunt de qualsevol altra dona, per això, els Mayorales cobreixen els carrers i als espectadors amb quilos i quilos de confeti perquè la bellesa de les Obreres siga única aqueix dia.

En total hui, Bétera s’ha cobert amb 12 tones de confeti de colors per al gaudi de grans i xicotets i per a continuar amb aquest costum de ressaltar la bellesa i el significat de ser Obrera Soltera.

Una festa rica en indumentària
Les Obreres Solteres preparen a consciència els seus vestits per a aquest dia. Un dels secrets millor guardats que hui ha vist la llum. Els vestits d’Aina i Paula estan confeccionats a mà per expertes indumentaristas i han brillat hui a la llum del sol igual que les camises i mocadors dels Mayorales ornamentados amb rics colors i brodats.

Col·locació de les mantillas
Un altre dels moments més emotius del matí ha sigut l’arribada de la Rodà a les portes de l’església de la Puríssima on vestides de rigorós negre, les Obreres Casades, Mariola Ferrando i Cristina García, esperaven a les dues Obreres Soleteras per a col·locar-los la mantilla. El pas previ, per a accedir a l’església i fer l’ofrena a la Verge de l’Asunción.

Sens dubte, aquest ha sigut un dia carregat d’emocions que no finalitza amb la Rodà. A partir de les 19:00h a Bétera tindrà lloc una missa en la parròquia de la Puríssima Concepció i a continuació se celebrarà la solemne processó en honor a la Mare de Déu d’Agost.

També un acte molt representatiu d’aquest 15 d’agost és l’espectacle pirotècnic que es realitza en la Plaça del Sol a càrrec dels Mayorales 2023 els qui canvien els seus vestits per micos de treball per a disparar el famós Coet de Luxe un tipus de coet únic i original de Bétera que solament es dispara cada 15 d’agost després de finalitzar aquesta processó.

Després, a mitjanit, les portes de l’església de la Puríssima es tornaran a obrir per a cantar l’Ocell María, un dels moments més emocionants de la nit que continua amb el Cant d’Albaes a les portes de l’Ajuntament. Dos moments que antecedeixen a la tradicional Cordà.

La pólvora també molt present aquest dia
Fent honor al fet que Bétera és Poble Coeter, a la 1 de la matinada el carrer Gascón Sirera vibrarà amb una espectacular Cordà on 9.000 coets seran disparats pels Mayorales 2023 acompanyats per les 4 penyes coeteras del municipi: Amics del Coet, Vol Lliure, Fogoners.15 i Fills de la Pólvora, els qui, sota una corda que recorre part del carrer, il·luminaran el cel de Bétera.

A la fi d’aquest espectacle, veïns i veïnes tenen dues opcions, retirar-se a les seues cases per a descansar i gaudir dels següents dies de celebracions o unir-se a la festa de la pólvora en la Coetà que plena de llum i color els carrers de Bétera de 2 a 6 de la matinada.

I és que els coets són una altra de les ensenyes més significatives d’aquest poble de la comarca de Camp de Túria, que abrigallat, al seu torn, per les 4 penyes coeteras segueixen, generació rere generació, mantenint visca aquesta tradició. D’aquesta manera, Bétera finalitzarà les seues festes havent disparat més de 65.000 coets repartits en els diferents actes pirotècnics programats.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà