La UPCCA Camp de Túria fa reflexionar sobre els falsos mites i desinformacions

L’objectiu de la campanya és aprendre a desconfiar dels missatges que contradiuen l’evidència científica

Aquest estiu, des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) Mancomunitat Camp de Túria es vol fer reflexionar a tots, especialment als més joves, sobre tots aquells falsos mites i desinformacions amb les quals sovint es troben. L’objectiu de la campanya 12 mesos, 12 lemes del mes d’agost és aprendre a desconfiar dels missatges que contradiuen l’evidència científica i que contribueixen a la normalització del consum de drogues i alcohol, moltes vegades infravalorant les conseqüències derivades d’aquest consum.

Aquesta campanya segueix la línia de la del mes de juliol, que cercava eliminar la pressió exercida sobre aquelles persones que no volien beure alcohol o consumir altres substàncies, però aquest mes d’agost se centra en els missatges esbiaixats que cerquen suavitzar o negar els efectes negatius del consum. Mites com que els vapers són innocus, que fumar marihuana és més sa que fumar tabac (cap de les dues opcions és saludable), que cal beure vi cada dia, que prendre una copa abans de conduir no comporta risc o que no passa res per prendre cocaïna el cap de setmana.

Tots aquests exemples es tanquen amb la pregunta: Et creuràs tot el que diga el teu col·lega? Al cap i a la fi, l’estiu és una època en la qual l’exposició a l’alcohol i drogues pot multiplicar-se a causa de factors socials, per la qual cosa aquest tipus de comentaris estaran a l’ordre del dia. Per això, es vol recordar que no cal creure’s tot el que ens diguen, sinó confiar en fonts oficials i evidència científica. Infravalorar els riscos del consum pot portar conseqüències molt greus per a la nostra salut, a més de ser el primer pas en el desenvolupament d’una addicció.

La UPCCA és un servei públic i gratuït, que para atenció a la població dels municipis que integren la Mancomunitat Camp de Túria. Persegueix desenvolupar actuacions que tenen per objectiu reduir o evitar l’ús o abús de drogues, així com d’altres addiccions no químiques, i els problemes associats a aquests. Què ofereix? Informació, orientació i assessorament en matèria de drogodependències i altres conductes addictives. A més, desenvolupa activitats preventives en els àmbits familiar, escolar i comunitari i promoció, a través de campanyes com la de 12 lemes 12 causes, hàbits de vida saludable i bon ús de noves tecnologies.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà