La Unió denúncia deu casos de cítrics de Sud-àfrica amb el fong de la taca negra

tarongers

Segons l’organització, al juny de 2022 es va tindre una sola intercepció del primer fong i en 2021 dos

La Unió Llauradora ha denunciat que les intercepcions de cítrics des de Sud-àfrica durant el mes de juny amb organismes nocius “són escandaloses”, amb 11 rebutjos comptabilitzats, dels quals deu són de la Phyllosctita citricarpa, el fong que provoca la malaltia de la taca hegra dels cítrics.

Segons un comunicat de l’organització, al juny de 2022 el país sud-africà va tindre una sola intercepció del primer fong i en 2021 dos, per la qual cosa han titllat l’increment d’aquest any de “brutal”.

Així mateix, han explicat que l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ja va realitzar un informe en el qual alertava del risc davant la possible introducció d’aquesta malaltia a la Unió Europea i han afegit que l’alt nombre de països des dels quals s’ha interceptat i el volum d’intercepcions “demostra que la importació de fruita fresca és una potencial via d’entrada”.

La seua introducció, han denunciat, podria tindre un efecte negatiu tant per a la fruita fresca de cítrics, com un impacte ambiental pel possible augment d’ús de fungicides.

“L’elevada detecció de la malaltia en cítrics de Sud-àfrica posa en evidència les fallades en el sistema de control en origen del país africà per a evitar la seua eixida i que, en conseqüència, no existeixen garanties que la fruita expedida procedisca de zones citrícoles lliures d’aquesta mena de plagues de quarantena ni que s’haja fet un bon control postcollita”, segons La Unió.

Per a l’organització agrària, “aquest tipus de negligències” podria afectar una citricultura europea orientada al mercat en fresc i no a la indústria del suc, que és l’única eixida que té la fruita afectada per la taca negra, per la qual cosa “les pèrdues i la desestabilització del sector citrícola europeu serien irreparables”.

La Unió ha sol·licitat la suspensió automàtica de les importacions procedents de països tercers, com és el cas de Sud-àfrica, que no puguen garantir la seguretat fitosanitària dels seus enviaments.

“Si entra una plaga ja no es pot erradicar i sempre són els mateixos països els que encapçalen el llistat de les intercepcions”, han afirmat.

Les deteccions de cítrics amb presència de la Phyllosticta citricarpa, així com de l’arna Thaumatotibia leucotreta, “són una constant durant les últimes campanyes”.

L’organització ha insistit així mateix en l’extensió del tractament de fred a les mandarines per a evitar l’entrada de la falsa arna i reforçar les mesures en origen per a controlar malalties no presents encara en la citricultura europea.

D’altra banda, han considerat que ratificar o subscriure acords per part de la Unió Europea com per exemple amb Mercosur o Sud-àfrica és “un greu error”, perquè “no existeixen estudis profunds ni rigorosos d’impacte sobre els efectes que causen en el nostre sector agrari ni sobre les conseqüències de la possible entrada d’una plaga o malaltia, alguna cosa que ja estem pagant amb la Xylella o amb el Cotonet de Sud-àfrica”.

El secretari general de La Unió, Carles Peris, ha criticat els “acords sense reciprocitat en els estàndards de producció o en l’ús de matèries actives, sense plenes garanties fitosanitàries en matèria de plagues, sense adquirir els compromisos de reducció que planteja l’estratègia europea De la granja a la taula i sense ordenació quant als períodes d’importació”.

Aqueix tipus d’acords, ha conclòs, suposen “tornar a incórrer en els mateixos errors de sempre que causen sempre un enorme impacte negatiu al sector europeu”

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà