Un llibre aborda ‘La alfarería romana de Rascanya’

lliria

El jaciment està situat al costat de la CV-35

Ca la Vila ha acollit este matí la presentació de la publicació ‘La alfarería romana de Rascanya (Edeta, Llíria)’ sobre l’excavació arqueològica realitzada, l’any 2021, en el jaciment dels forns de Rascanya, situat al costat de la CV-35.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde Joanma Miguel, la directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible Roser Obrer, representants de la concessionària de l’Autovia, i els arqueòlegs que han participat en el projecte.

L’obra compta amb la col·laboració de diversos especialistes en arqueologia i materials, coordinats per la direcció de la intervenció arqueològica, Esperança Huguet i Francisco Perua. En ella s’explica el mateix jaciment i les excavacions efectuades, per a passar després a l’anàlisi dels materials recuperats.

Es tracta d’un jaciment excepcional, amb diversos forns de producció ceràmica i de material constructiudatats a partir dels principis del segle I n.e., amb una època d’esplendor com officinategularia a partir de mitjans de l’època flàvia, fins al seu abandó en el segle III n.e., i amb reocupacions puntuals, com per exemple en època islàmica. És possible que part del material ceràmic produït en estos forns s’emprara en la construcció de les Termes de Mura a Llíria.

L’alcalde Joanma Miguel ha destacat que “ara tenim l’oportunitat de tornar a traure a la llum este jaciment arqueològic, com un destacat element més del ric patrimoni històric de la ciutat i oferir a la ciutadania els resultats de la seua investigació”.

“Esta intervenció ens permet recuperar i posar en valor, una vegada més, la gran riquesa patrimonial que ens va deixar l’Edeta romana”, ha afegit.

Excavació paralitzada 30 anys

Els forns de Rascanya, que se situen al costat de l’autovia CV-35, entre l’ampliació del tercer carril i l’illa que hi ha en l’entrada Llíria-Benissanó, estan inclosos en el Catàleg de Béns i Espais Municipals com a àrea arqueològica, i recollits també en l’Inventari de la Generalitat Valenciana, la qual cosa li atorga un nivell de protecció bastant alt.

Este espai arqueològic va ser excavat parcialment el 1991. Durant esta primera campanya es va poder documentar part d’una alqueria islàmica, ara sota la carretera, i un important conjunt de forns d’època romana, encara que no es va poder completar l’excavació.

Trenta anys després ha sigut possible finalitzar aquella investigació gràcies a la col·laboració de tots els integrants de l’actual projecte, la concessionària de l’Autovia del Túria Sacyr, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i l’Ajuntament de Llíria.

Amb la seua participació, l’any passat, amb motiu de les obres d’ampliació de l’autovia, es va poder dur a terme l’excavació completa supervisada tant des del departament d’Arqueologia de l’Ajuntament de Llíria com des de la inspecció territorial de la Conselleria de Cultura.

La documentació d’estos treballs, i amb l’assistència de Global Mediterráneo, ha permés la publicació del llibre presentat sobre un important jaciment de la Llíria romana.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà