9 d’Octubre: Riba-roja rendeix tribut a la música i a l’esport valencians

9 octubre Riba-roja

El nou trinquet municipal ‘El Rullo’ i l’actuació de Vicent Torrent són dues dels atractius

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha preparat unes festes amb marcat caràcter valencià per a commemorar el Dia gran de la Comunitat Valenciana, on la música valenciana i l’esport autòcton, la pilota valenciana, tindran un protagonisme especial.

El programa arranca amb la inauguració del trinquet municipal ‘El Rullo’ que després d’una rehabilitació integral, obri les seues portes el 6 d’octubre a les 19 hores. Es tracta d’un dels edificis històrics que més fomenta la cultura valenciana i les seues tradicions en el municipi. El públic tindrà l’oportunitat de gaudir d’unes instal·lacions que inclouen la més moderna tecnologia, convertint-lo en un *trinquet sostenible que genera la seua pròpia energia.

L’acte inaugural comptarà amb l’exhibició del del Club de Pilota Riba-roja. El diumenge 8 a les 11 hores en el carrer Bodeguetes, es disputarà la tradicional partida de raspall.

El Cicle Bandístic, ‘Ara sona Riba-roja’ arriba a l’Auditori el dissabte 7 d’octubre, organitzat per l’Ajuntament i la Societat Unió Música de Riba-roja, amb la participació de la Unió Musical San José de Calasanz de Castelló, el Centre Instructiu i Musical de Massanassa i la Banda Simfònica La Unió Musical de Riba-roja de Túria.

Les tres bandes participants desfilaran des de la seu de la Unió Músical cap a l’Auditori a les 18 hores i a les 18.30 hores començarà el concert.

Amb aquesta trobada, el consistori vol posar en valor i reconéixer el treball de les societats musicals valencianes com un dels principals agents de conservació i potenciació del patrimoni cultural valencià. Així, es reconeix la professionalitat de bandes, directives, directors i músics, un extraordinari fenomen associatiu present en tot el territori, i actua com a element vertebrador d’aquest, entre tots els estrats de la societat.

Aquest mateix dia, a l’esplanada del Centre d’Informació Juvenil hi haurà atraccions infantils i degustació de bunyols i xocolate, a càrrec de l’Associació Bunyoleres del Poble i, a partir de les 21.00 hores, ‘sopar solidari’, organitzat per la Penya El Coet, a benefici de Càritas i Aridif.

Diumenge que ve 8 d’octubre a les 19 hores, la I Trobada de música valenciana “Tio Canya”, al Parc Municipal Maldonado. La trobada, en el qual participarà el grup local Tramuntana, Miquel Gil i Tesa, pretén ser un al·legat a la cultura i la música escrita i interpretada pels artistes valencians en virtut de la seua llibertat d’expressió i la seua llibertat de creació artística emparada en els textos legals i en la constitució.

La iniciativa de Riba-roja de Túria va sorgir arran de la polèmica suscitada en la localitat de Torrent que s’ha estés a la resta de la Comunitat Valenciana després de la retirada, el mes de juliol passat, del nom del líder del grup Al *Tall , Vicent Torrent a l’Auditori d’aquesta població.

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha volgut posar en valor la qualitat artística i musical dels grups valencians i per a això comptarà amb la participació especial del qual fora el fundador de l’agrupació musical ‘Al Tall’, Vicent Torrent.

El 9 d’octubre, dia de la Comunitat Valenciana, Riba-roja celebrarà la tradicional processó cívica pels carrers del municipi. Un any més, la Real Senyera serà portada per col·lectius ciutadans en un simbòlic acte de reivindicació dels senyals i identitat valencianes. En el recorregut participarà els Gegants i Cabuts Els Bessons de Benetusser, l’Associació Cultural Valçaina, l’Associació ‘Del Corral i del carrer’, la Junta Local fallera i falles de Riba-roja de Túria, la Banda Simfònica Unió Musical de Riba-roja i Fadrins 2024. El discurs institucional serà a càrrec del filòleg i escriptor, José Manuel Vila.

La jornada conclourà amb una partida de pilota professional a les 17 hores en el Trinquet Municipal ‘El *Rullo’.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà