Compromís s’oposa a la línia de molt alta tensió fins a la subestació de l’Eliana

Alta tensión

Ha registrat una proposició no de llei en Les Corts

La diputada de Compromís Graciela Ferrer ha registrat una proposició no de llei en Les Corts Valencianes en la qual demana que el Govern central no autoritze la línia de molt alta tensió de Ojos Negros a l’Eliana.

Segons s’explica des de Compromís en aquest text, a través d’aquesta línia es pretén conduir l’energia produïda en parcs fotovoltaics i eòlics situats a la província de Terol, a 188 quilòmetres de distància, fins a la subestació de l’Eliana.

Per a fer-ho, s’ha projectat construir una nova línia de molt alta tensió formada per 507 torres de suport, 349 de les quals se situaran en territori valencià.

“Aquesta infraestructura s’ha trobat amb el rebuig de la societat de les comarques afectades que va des dels ajuntaments a associacions ciutadanes, col·lectius ecologistes i persones individuals que han presentat al·legacions durant el període que acabava el setembre passat, així com informes desfavorables de la Generalitat Valenciana”, apunta Compromís.

“Aquesta infraestructura és una ferida oberta a les comarques de l’Alt Palància, la Serrania, i el Camp de Túria, que no té en compte cap condicionant ni ambiental ni social i que, a més, va contra els informes de la Generalitat, que la rebutja per l’elevat impacte paisatgístic i ambiental, no debades suposa la construcció de prop de 350 torres d’entre 24 i 64 metres d’altura, amb tot el que això suposa, ja no sols al paisatge, sinó també de risc d’incendi per tot el traçat de la línia, que cal recordar que travessa zones tan sensibles com Begís”, ha explicat Ferrer.

A més la diputada afig que “aquesta línia amaga la intenció de crear una xarxa elèctrica privada en mans de Forestalia, ja que la mateixa empresa està en tràmits per a altres centrals i línies MAT des de zones més despoblades amb sòl barat a Terol fins a zones densament poblades del País Valencià, i això va directament contra la llei del Sector Elèctric, i contra les polítiques que estem intentant desenvolupar des de Compromís d’una energia pública, democràtica, de km 0 i territorialment justa”.

“Quin sentit té autoritzar una autopista privada per a transportar energia a més de 200 km de distància, amb la pèrdua d’energia que això suposa, i amb l’afecció en el territori que genera? Efectivament, sol interessos privats”, ha insistit Ferrer.

“Per això, exigim en el Govern d’Espanya que desestime aquest projecte, per ser lesiu socialment, ambientalment i territorialment, i li instem a abandonar la política de reprivatització energètica i treballar, d’una vegada per sempre, en favor de tota la ciutadania, fent una transició energètica eficaç, socialment justa i respectuosa amb el nostre territori i les competències autonòmiques”, ha conclòs la diputada.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà