Detingut per robar 15.000 metres de cable de coure a l’Eliana, la Pobla, Riba-roja i Sant Antoni de Benaixeve

robo cableado

El valor dels danys ascendeix a 80.000 euros

La Guàrdia Civil ha detingut a un home de 40 anys i de nacionalitat espanyola per els robatoris de material de coure en xalets en obres o de recent construcció de l’Eliana, La Pobla de Vallbona, Riba-roja i Sant Antoni de Benaixeve.

Els agents van detectar des de novembre del passat any, un alt increment de furts i robatoris amb força de materials metàl·lics relacionats amb el coure, sobretot cable i elements d’instal·lacions elèctriques, fomentats, entre altres factors, per l’increment de preu d’aquest metall.

Dites il·lícites es focalitzaven, a més, en zones d’urbanitzacions amb predominança d’habitatges tipus xalets i similar de l’Eliana, La Pobla de Vallbona, Riba-roja i Sant Antoni de Benaixeve.

Davant aquests fets, els agents actuants van incrementar les labors de vigilància en les zones afectades i les inspeccions en centres de reciclatges metàl·lics (chatarrerías), tant de la seua demarcació policial, com del cinturó metropolità de València, donant inici a l’anomenada Operació ‘KYPRO’.

Els robatoris denunciats es concentraven en tots dos costats de la via que recorre el Metre València Línia 2 (Llíria-Torrent) i a pocs minuts a peu de les mateixes tres estacions i es produeixen, bé en xalets en reformes o construcció, bé en segones residències durant els festius i caps de setmana.

La investigació és delimitada gràcies a la identificació d’un home al qual li figuraven nombrosos antecedents policials relacionats amb robatoris de coure, realitzada per agents de Policia Local de Riba-roja, en una estació de metro, quan portava en 2 motxilles: cablejat elèctric sostret i eines de tall.

Després d’aquesta pista, els agents continuen amb la investigació, detectant-se nombroses vendes realitzades per aquesta persona en una ‘chatarrería’ de Llíria. Concretament, va acudir fins a 39 ocasions entregant un total de 992 quilograms de metall, tots d’origen il·lícit, destacant 269 quilograms de cable ja pelat, 420 de cable sense pelar en diversos gruixos (donant una estimació de més de 15.000 metres de cablejat de coure). Aquestes vendes coincideixen en dates i temps amb gran part dels robatoris denunciats, així com les quantitats i tipologies de productes venuts.

L’autor ocupava un xalet en obres o de recent construcció, durant el període de descans setmanal dels treballadors, mitjançant escalament o forçant els tancaments. Una vegada a l’interior, procedia a desmantellar per complet tota la instal·lació elèctrica, produint grans destrosses i danys materials en parets i sostres en arrancar el cablejat.

A més, sempre que tenia oportunitat, procedia a pelar el cable in situ, valent-se de fulles, i a desmuntar la instal·lació del circuit de calefacció i l’aixeteria. Els dilluns acudia amb metro a Llíria per a vendre els efectes sostrets.

El passat 17 de febrer, la Guàrdia Civil va procedir a la detenció de l’autor quan es disposava a accedir a una residència de majors en desús de l’Eliana, la qual es trobava ocupant i de la qual ja s’havia sostret gran quantitat de coure i aixeteria.

En el moment de la seua detenció se li intervenen uns 100 metres de coure de 16 mm de secció, tenalles, eines de tall tipus *cuters, tornavisos, 3 motxilles, dos mòbils i 39 factures de venda. El valor total dels danys ocasionats ascendeix a més de 80.000 euros.

Al detingut se li imputen 14 delictes de robatori amb força en les coses i dos delictes d’apropiació indeguda.

Les diligències han sigut entregades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 1 de Llíria.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà