Guia ràpida de les eleccions del 28M

En les municipals votem als 5.764 regidors dels 542 municipis

La guia ràpida per a saber què es vota en les eleccions del diumenge 28 de maig en la Comunitat Valenciana, a qui, com i on, és la següent:

QUÈ ES VOTA

El 28M se celebren dos tipus eleccions: les autonòmiques i les municipals, en les quals, simplificant molt, es tria en el primer cas al president de la Generalitat i en el segon a l’alcalde o alcaldessa del nostre municipi.

En concret, en les eleccions autonòmiques votem a les i els 99 diputats de Les Corts Valencianes (de les quals eixirà el president de la Generalitat). La província de València tria 40 parlamentaris, entre 16 candidatures presentades; la d’Alacant 35, entre 16 llistes; i la de Castelló 24, per als quals hi ha 14 opcions.

En les municipals, votem als 5.764 regidors dels 542 municipis de la Comunitat i de set entitats locals (que elegiran als alcaldes o alcaldesses i amb els quals es configuraran posteriorment les Diputacions, compostes per 31 diputats provincials a València i a Alacant i per 24 a Castelló).

QUI VOTA

En les eleccions autonòmiques poden votar un total de 3.731.958 persones, entre les quals s’inclouen 125.708 valencians que viuen a l’estranger. Els nous electors, per haver aconseguit la majoria d’edat des dels comicis de 2019, són 166.230.

En les eleccions municipals, el cens electoral el componen 3.680.268 persones, inclosos 73.992 estrangers amb dret a vot. I els nous electors ascendeixen a 186.871 des de les eleccions municipals de fa quatre anys.

ON ES VOTA

Un total de 6.169 meses electorals s’instal·laran en els 2.178 col·legis electorals que s’obriran aquest diumenge de 9 del matí a 8 de la vesprada en els 542 municipis de la Comunitat Valenciana, i on hi haurà 16.256 urnes, 6.169 cabines de votació i milions de paperetes: 66,4 milions per a les eleccions autonòmiques i per exemple per a les municipals de València 9,5 milions.

COM ES VOTA

Les persones que acudisquen a votar trobaran dues urnes: una per a depositar la papereta amb la candidatura elegida per a les eleccions a les Corts (color sépia) i una altra amb la llista per a les eleccions a l’Ajuntament del seu municipi (color blanc).

Abans de votar cal identificar-se amb el DNI, el passaport, el permís de conduir o la targeta de residència en cas de ciutadans de la UE que la tinguen. Poden estar caducats? Sí. Val una fotocòpia? No.

EL RECOMPTE

A partir de les 20 hores començarà el recompte de vots en la meses electorals, que és públic i pot ser presenciat per qualsevol persona, en aquest ordre: primer el de les eleccions locals i després el de les autonòmiques.

L’escrutini general, en el qual es recompten els vots dels residents absents, es farà per les Juntes Electorals Provincials entre el 2 i el 5 de juny, que una vegada resolts els recursos que es puguen presentar proclamarà als electes el 14 de juny.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà