Salva Torrent: “La porta segueix oberta per a Compromís”

Salva Torrent Arc de sant martí
FOTOS: PAU TINEO.

Entrevista a l’alcalde socialista de l’Eliana

Acaba de conformar el nou equip de govern de la qual serà la seua tercera legislatura i sorprén l’absència de la regidora Compromís després de donar-li el seu vot perquè fora elegit alcalde i que per totes dues parts s’haja reconegut que hi ha hagut negociacions per a formar un equip de govern en majoria. Què ha passat?
El suport a l’alcaldia venia establit per un pacte global d’EU, PSPV i Compromís de votar a la llista més votada. Per tant el que va fer Isabel Montaner va ser complir amb el pacte i he d’estar-li molt agraït. Després hem estat negociant, però no ens hem posat d’acord.

Les negociacions estan trencades?
En aquest moment estan suspeses perquè ja he nomenat l’equip de Govern, però entenc que podríem tornar a parlar. Crec que ens hem donat un temps les dues parts perquè el que toca és un govern de progrés. Som dels pocs municipis de la comarca on l’esquerra ha tret més vots que la dreta -600 vots- en un poble que és el tercer de la província de València amb major renda per càpita. No hauríem de desaprofitar aqueixa oportunitat i hauríem de formar un equip de govern.

La porta del govern segueix oberta per a Compromís?
Sí, sí clar, clar per què no. Insistisc, és que jo crec que és el lògic. De moment no hem arribat a un acord, però crec que amb el temps ja arribarem a un acord.

Què ha passat entre el “sí o sí que hi haurà pacte” i el nou govern socialista en minoria?
Cada posició manté unes exigències i en aquest cas no hem pogut arribar a un acord però insistisc jo no donaria per tancat res. Sense marcar terminis, en la primera legislatura es van incorporar a meitat. Al principi venien també amb moltes exigències i es van adonar que havien de formar part de l’equip de govern.

En el pròxim ple d’organització hi haurà 8 regidors socialistes, els 8 que sumen el PP i Vox i un de Compromís. Com preveu amb aqueixos números que tiren avant les propostes de l’equip de govern en aquest nou escenari?
És un escenari complicat, però ja ens hem enfrontat. En el 2015 traiem 7 regidors i vam ser capaços de fer una bona legislatura, per què no ho farem amb 8. Què ens costarà més i haurem de treballar més, segur. Mai ens posarem d’acord en temes polítics, però quant a gestió, com no estarem d’acord a arreglar els carrers, a millorar la vida dels nostres ciutadans, és que això no ho entendrà ningú. Si són propostes que milloraran la vida de les persones el PP ha votat moltes propostes nostres. Com diran que no en matèria de gestió.

Quina és la seua valoració del 28M a l’Eliana i a la comarca?
Personalment crec que havíem fet una gran faena i creia sincerament que anàvem a renovar la majoria amb una pandèmia pel mig. Som afortunats perquè hi ha hagut alcaldes referents que han perdut la majoria absoluta. Traure 4.600 vots de 10.400 amb un percentatge del 43,50%, amb prop de 750 vots més que el PP, és per a estar contents. La gent confia en nosaltres. És cert que els veïns que viuen més en el nucli urbà ens valoren moltíssim més. Ací cal diferenciar el que és el nucli urbà de les zones residencials. Hem tingut dos problemes, un el de la pandèmia que ha vingut molta gent nova a viure i no identifica qui està en el govern i hi ha hagut molt vot ideològic, molt de càstig al Govern d’Espanya i nosaltres l’hem patit. Però crec que és per a estar orgullós del resultat.

Salva Torrent despatx

Fins ara la presència de Vox ha sigut testimonial, després del 28M està en diversos governs locals i fins i tot té la primera alcaldia a Nàquera. El preocupen els nous governs de dretes entre el PP i Vox?
És preocupant perquè pot haver-hi una reculada important en els drets. Estem en la setmana LGTBI i és molt lamentable que no deixen posar una pancarta, una pancarta basant-se en una sentència del Tribunal Suprem que no diu el que diuen ells. Parlava d’una bandera independentista en un poble de Canàries. El pitjor que hi ha en aquesta vida és no reconéixer al que és diferent de tu i l’odi a algú perquè siga diferent. El dir que l’única bandera que existeix és l’espanyola i que ens proporciona una igualtat no li ho cree ningú. És important que ens entenguem i respectem als que són diferents i això amb les polítiques de Vox i el beneplàcit del PP no ajudarà per a res. Espere que no hàgem de retrocedir en els avanços socials i li diria al PP que en la vida no tot val, que per governar no has de renunciar als teus principis. Sé que el PP si que respecta al col·lectiu LGTBI i reconeix la violència contra les dones. El que no pots fer és per a emparar-te en el govern estar defensant posicions que tu no comparteixes. Almenys jo no ho faria.

Després de huit anys quines coses li queden per fer.
Aquesta serà una legislatura amb obres importants com el nou institut, l’ampliació del col·legi El Garbí, el nou centre de salut, el centre de dia per als majors, el barranc de Mandor, la biblioteca i la retaxació de ‘Vista Bella’, on podran viure 3.000 persones. El preu de l’habitatge a l’Eliana és molt alt i molts joves marxen perquè els preus són prohibitius. També serà la de l’entrada en servei de la recollida de residus porta a porta, el primer de la comarca.

Pot aclarir el microxip del qual va parlar el PP en campanya electoral.
Es van fer un embolic. El microxip és per a millorar el servei, per a saber on està un vehicle o un poal, mai en detriment de les persones. Mai ha existit la voluntat de controlar als usuaris i que paguen més.

S’ha presentat amb un programa electoral de 100 promeses, les complirà totes? Influirà el canvi en la Generalitat?

Complirem el 100%, encara que l’any que ve entra la regla de despesa una altra vegada i frenarà moltíssim. Haurem de trucar a la porta de la Generalitat i el PP s’ha oferit a ajudar-me. Ací ens entenem, l’Eliana és un poble especial. Anem a les processons però celebrem la setmana LGTBI. L’objectiu és servir als ciutadans, fer-los feliços que deia la Constitució de Cadis. La gent està farta dels enfrontaments polítics.

Seguirà sense cobrar un sou d’alcalde?

No soc ací per guanyar diners, sinó perquè m’agrada el meu poble, vull al meu poble i a la meua gent. Viu de mi despatx. Reconec que la gent deu que cobrar. Però soc una persona romàntica i vaig dir no cobrament i m’aniré sense cobrar.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà