Hidraqua, Aquatec i l’Ajuntament de Riba-roja participen amb fons europeus en la cerca de solucions circulars en l’aigua regenerada

agua ribarroja

Les solucions del Projecte HORIZON CircSyst s’implementaran en huit ciutats i regions europees

HidraquaAquatec i l’Ajuntament de Riba-roja de Túria, al costat de 32 entitats públiques i privades de 10 països europeus, participen amb fons europeus en el projecte europeu HORIZON CircSyst per a la cerca de Solucions Sistèmiques Circulars en l’àmbit de l’Aigua. Entitats i ajuntament participaran amb el desenvolupament d’un pilot demostrador d’economia circular i aigua regenerada, a més d’en la Transferència i difusió del projecte.

Les Solucions s’implementaran en 8 ciutats i regions europees compromeses amb els principis de l’Economia Circular, garantint així la integració amb la Iniciativa de Ciutats i Regions Circulars de la Comissió Europea. Espanya, Bèlgica, Suècia, Eslovènia, Grècia, Finlàndia, Hongria, Alemanya, Àustria i el Regne Unit són els països participants en este projecte.

El pressupost total del projecte és superior als 12 milions d’euros, amb un import màxim subvencionable pròxim als 11 milions. D’ells, Hidraqua compta amb 221.735 euros, dels quals 155.214 euros procedixen de fons europeus; mentre que Aquatec amb 495.927 euros, dels quals 347.149,25 euros són subvencionables; i l’Ajuntament de Riba-roja de Túria amb 49.576 euros subvencionables per al desenvolupament del projecte. Cal destacar que l’Ajuntament de Riba-roja de Túria és l’única entitat local municipal que participa en el Consorci com a entitat sòcia amb pressupost.

L’objectiu principal del projecte HORIZON CircSyst és el desenvolupament i demostració de noves solucions circulars sistèmiques que augmenten la sostenibilitat mitjançant l’aplicació de models circulars holístics innovadors a escala local i regional. Les solucions de CircSyst es basen en nou Projectes pilot sobre Economia Circular presents en el pla d’acció de la Comissió Europea. Entre ells, quatre destinats a la reutilització d’aigües residuals i regeneració aplicats en l’àmbit local i regional.

El Projecte pilot

Situat en l’EDAR Sector 13 de Riba-roja de Túria, on opera Hidraqua, el projecte pretén demostrar la viabilitat d’una gestió intel·ligent de les aigües residuals regenerades orientada a múltiples usos potencials que es poden donar en un context industrial. Entre ells, en els polígons industrials adjacents a la depuradora: ús per a determinats processos industrials que no requerisquen aigua potable, rentada, reg, neteja o extinció d’incendis.

A més Aquatec, amb el suport de Dinapsis València, tindrà un paper rellevant com a líder en les activitats transversals de Transferència del coneixement i Replicació dels resultats en el conjunt del projecte CircSyst.

Este pilot demostrador té una important participació espanyola i especialment de la Comunitat Valenciana. El coordinador general i líder dels quatre pilots destinats a l’àmbit de l’aigua és l’Associació d’investigació de la Indústria del Joguet (AIJU).

Al seu torn, l’Institut Tecnològic Metalmecànic del Moble, Fusta, Embalatge i Afins (AIDIMME) està encarregat de coordinar el pilot al qual HidraquaAquatec i Riba-roja de Túria pertanyen.

Així mateix, com a entitats col·laboradores sense pressupost, participen la Universitat Politècnica de València; la Generalitat Valenciana a través de l’Entitat Pública de Sanejament d’aigües residuals (EPSAR); l’Institut Valencià de competitivitat empresarial (IVACE); i empreses industrials com la gestora de residus ACTECO; Plastimobil o Ripay.

Comentaris tancats

Respondre

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà